MILLENNIUM VISITOR CENTRE



New Build
£15m
First in the UK
Surf Bristol Ltd

Construction of a 200m inland Surf Lake using ground-breaking Wavegarden cove technology – the first of its kind in the UK. This exciting facility will generate up to 1,000 quality waves per hours, ranging from 50cm (1.7ft) to almost 2m (6.5ft) in height.

The new build also includes an education centre for schools and colleges, a café and bar, a surf shop. There’s also external works for landscaped gardens and car parks

 client - carmarthenshire cc

value - £1.7m

duration - 36 weeks

land-mark structure

Low-carbon, low-energy buildings.

Architect - Powell Dobson

Engineer - Quadrant

Surveyor - RPA

Part of the £30m Millennium Coastal Park Project, the new visitor centre provids a focal point on the stunning coastal path from Pembrey Country Park to Penclawdd.

The coastal path actually runs through the visitor centre via an interior spine wall.

The building’s structural frame is predominantly steel and glass.

The ‘sail’ façade is made of stainless steel mesh and helps controls solar gain, and is transparent and opaque when viewed in different light.

The Centre houses; conference and exhibition space, a restaurant and tourist information.

Winner of the Local Authority Build-In Quality Award

Form of Contract - JCT